technicalreview.gr - Items filtered by date: February 2018

Η αγορά μεμβρανών νανοδιήθησης είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των μεμβρανών αντίστροφης όσμωσης (Reverse Osmosis – RO). Οι τεχνολογικές εξελίξεις φαίνεται να την αναβαθμίζουν, τουλάχιστον για εξειδικευμένες εφαρμογές, στις οποίες πλέον καθίσταται ανταγωνιστική της RO.

Published in Τεχνικά Νέα

Μια ισπανική ΜΜΕ έχει εξειδικευτεί στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων μέσω της τρισδιάστατης προσθετικής κατασκευής μεταλλικών εξαρτημάτων (πυροσυσσωμάτωση μεταλλικής σκόνης με λέιζερ). Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, τη σύντηξης μεταλλικής σκόνης με λέιζερ αεροδιαστημικής, των ιατρικών εμφυτευμάτων καθώς και σε άλλους τομείς δραστηριότητας.

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες παροχής γεωφυσικών υπηρεσιών δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ηλεκτρομαγνητικές (HM) ή γεωηλεκτρικές μεθόδους αναζήτησης πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου (ΦΑ). Οι νέες αυτές μέθοδοι αναπτύσσονται γοργά ενώ η ακρίβεια τους τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα έχει βελτιωθεί σημαντικά και συχνά πλέον ενσωματώνονται στις ηχητικές σεισμικές έρευνες.

Published in Αρθρογραφία

Τα στραγγίδια (Leachate) παράγονται κατά τον αναερόβιο μετασχηματισμό των οργανικών ουσιών που υπάρχουν στα απόβλητα. Είναι ένα υγρό με διαφορετικά επίπεδα ρύπων η μορφή και η ποσότητα των οποίων εξαρτάται από παράγοντες όπως ο χώρος υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) και η ποσότητα του βρόχινου νερού που διέρχεται από αυτόν και αναμειγνύεται με την υγρασία των ίδιων των αποβλήτων.

Published in Αρθρογραφία

Η τεχνολογία των ψυκτών απορρόφησης θερμότητας (Absorption chiller – AbC) μπορεί να συμβάλλει στην παροχή ενεργειακά αποδοτικής και χαμηλού κόστους ψύξης για διάφορες εφαρμογές. Το Technische Universität Berlin (TU Berlin) σε συνεργασία με την Vattenfall Europe Wärme AG και το βαυαρικό κέντρο εφαρμοσμένης ενεργειακής έρευνας (ZAE Bayern) ανέπτυξε τους καινοτόμους ψύκτες απορρόφησης Bee και Bumblebee που μετατρέπουν τη θερμότητα σε ψύξη μέσω ψυκτών απορρόφησης.

Published in Αρθρογραφία

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον λόγω της διαρκούς αστικοποίησης και της (αναμενόμενης) διείσδυσης των αντλιών θερμότητας και των ηλεκτρικών οχημάτων (electric vehicles, EVs).

Published in Αρθρογραφία

Η μη-ελαστικότητα της ζήτησης και η αυξανόμενη παρουσία των διασπαρμένων πηγών ενέργειας δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις στη διατήρηση της ισορροπίας του ηλεκτρικού δικτύου (SEDC, 2017). Η διαρκώς μεταβαλλόμενη και μη προβλέψιμη παραγωγή των ΑΠΕ δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση του δικτύου με αποτέλεσμα να απαιτούνται δαπανηρές αναβαθμίσεις για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς και διαχείρισης αυτού.

Published in Αρθρογραφία

Η βιομηχανική περίοδος 4.0 είναι πλέον γεγονός. Οι νέες μηχανές παραγωγής είναι αποδοτικότερες, παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα και πλέον επικοινωνούν (IIoT , Big Data Analytics ), μαθαίνουν (Deep Learning ) και αυτοσυντηρούνται (Predictive  and Preventive maintenance ). 

Published in Automation