ΣΤΕ

ΣΤΕ

Τα σύγχρονα συστήματα ρομποτικής έχουν εισέλθει για τα καλά στο βιομηχανικό περιβάλλον. Τα βιομηχανικά ρομπότ διαθέτουν ένα ξεχωριστό σύνολο δυνατοτήτων ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις διαρκώς αυξανόμενες σε απαιτήσεις εφαρμογές. Είναι πολύπλοκες αυτοματοποιημένες μηχανές, ενεργοποιούνται από αισθητήρες και ελέγχονται από μικροελεγκτές, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών όπως συγκολλήσεις, δραστηριότητες συλλογής και ανάκτησης αντικειμένων, κατεργασίες, μεταφορές, συναρμολογήσεις κ.α.

Η εποπτεία προϊόντων της αγοράς είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που υποστηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω της διαδικασίας εποπτείας της αγοράς απομακρύνονται από την αγορά ακατάλληλα προϊόντα και εξασφαλίζονται συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για όλους τους οικονομικούς φορείς.

Από δημοσιευμένα στοιχεία της ΔΕΗ, το ελληνικό δίκτυο διανομής (μέση τάση 20kV και χαμηλή τάση 400V) έχει μήκος περίπου 6 φορές την περίμετρο της γης και γι’ αυτό, όπου και να κοιτάξει κανείς, βλέπει στύλους, γραμμές, υπαίθριους υποσταθμούς, κλπ. Έτσι, κατά την εκδήλωση πυρκαγιών είναι φυσικό να περιλαμβάνεται στην καμένη έκταση κατεστραμμένος εξοπλισμός διανομής (καμένοι στύλοι, κομμένοι και λειωμένοι αγωγοί, καμένα ασφαλειοκιβώτια, κλπ.). 

Η εργασία αναλύει τα αποτελέσματα των επί τόπου μετρήσεων που έχουν διεξαχθεί από κλιμάκια της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο περιβάλλον των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τριών αιολικών πάρκων (νήσος Άγιος Γεώργιος, όρος Πεταλάς, Παναχαϊκό όρος) και των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής φωτοβολταϊκού σταθμού στο Νομό Βοιωτίας.

Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη των εμφανιζόμενων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών σε καλώδια σήματος, που βρίσκονται κοντά σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής συνεχούς τάσης (HVDC). Στη εργασία αυτή διερευνάται η επίδραση του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου ενός συστήματος αποτελούμενο από υπόγειο και υποβρύχιο καλώδιο HVDC σε παρακείμενα συστήματα σηματοδότησης του ΟΣΕ. 

Οι διαδικασίες επεξεργασίας νερού είναι πολύπλοκες εγκαταστάσεις που απαιτούν μέτρηση πολλών παραμέτρων για την εξασφάλιση της ποιότητας του νερού, της ασφάλειας λειτουργίας της εγκατάστασης και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 

Νέες τεχνικές απομακρυσμένης παρακολούθησης και ανίχνευσης διαρροών μέσω δορυφόρου, συμπληρώνουν την ακουστική ανίχνευση και συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης των αγωγών.

Νέο ορόσημο πέτυχε ο κλάδος των υπεράκτιων ανεμογεννητριών: μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει τουρμπίνες με έλικες που φτάνουν σχεδόν το ύψος του Πύργου του Άιφελ.

Τα αχανή κέντρα δεδομένων στα οποία τρέχουν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) όλο και επεκτείνονται και σε λίγα χρόνια θα καταναλώνουν όση ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται μια ανεπτυγμένη χώρα, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Τη στιγμή που κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες ενέργειας, όπως οι πετρελαϊκές, κάνουν μια στροφή εκ νέου προς τα ορυκτά καύσιμα ώστε να διαφυλάξουν την ενεργειακή ασφάλεια, η τελευταία έκθεση της αμερικανικής ΕΙΑ ήρθε για να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε ενδόμυχα: Ότι η ενεργειακή μετάβαση, τουλάχιστον όπως υλοποιείται, δεν πρόκειται να μειώσει τους ρύπους ή την κατανάλωση μακροπρόθεσμα.

Page 1 of 50

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ